Besøkssesong 2017

1. juli – 31. juli

Servering

Onsdager, fredager, lørdager og søndager kl 14-19. Tirsdager er forbeholdt grupper.

Historikk

Det har bodd mennesker på Prestlia fra 1612 fram til 1839. Vi finner slekt i dag som stammer i rett linje fra de siste beboerne på Prestlia. Plassen har tilhørt gården Hølås Nedre fra 1849 og det var setring på Prestlia fram til 1969 med både geiter og kyr.

Seterskjulet er fra 1800-tallet. Vegger av heltømmer, restaurert utvendig og innvendig på 1990-tallet. Det gamle fjøset falt ned vinteren -73 og ett nytt seterfjøs er satt opp på samme sted.

Et bur i rundtømmer, opprinnelig fra Geitingsvollen på Levanger, er fra ca 1814. Det er fullrestaurert og isolert. I 1. etasje er det spiserom/møtelokale og i 2. etasje mulighet for overnatting.

Dyr

På Prestlia kan du treffe kyr, kviger, kalver, geit, bukk, lam og katt.

Mat og drikke

Vi tilbyr vafler og sveler med heimelaga rømme, smør og syltetøy. Kaffe, te og saft. Alle melkeprodukter er laget på setra. Rømmegrøt på bestilling.

Ferdselsveier

Med utgangspunkt i Prestlia er det mulighet for en fottur utover Flintheia. Her kan du følge en gammel setervei som går forbi Durmålshaugen og til Flinthei-setrene. Dette er en gammel ferdselsvei som er flere hundre år gammel.

Utstilling

  • Samling av gamle bruksgjenstander og klær
  • Samling av seterhistorier.
  • Lokalhistorie og bilder

Mulighet for overnatting

Det er tre faste sengeplasser i 2. etasje på buret med mulighet for flere i samme rom.

Buret kan leies ut som møtelokale for ca ti personer i juli måned.

Arrangement

Det blir samisk dag 2. juli. Dette er en temadag om samisk kultur i forbindelse med at det tidlig på 1900-tallet bodde samer i seterstua på Prestlia. Det var sørsamer fra Verran som vinter og vår drev reinsflokken sin over Fosen og bodde i seterhusene de kom til. Representanter fra Saemien Sitje på snåsa kommer.

Det blir også konsert med Andre Riceband lørdag 8. juli, urtekurs lørdag 15. juli og 12 timers smikurs lørdag 29. og søndag 30. juli.

Du kan lese mer om Prestlia, arrangement og påmelding på kurs på www.leksvika.no  og på facebook; Prestlia besøksseter.

Budeier: Kine Tjønnsø og Solvår Sørheim
Vertskap og eiere: Solvår og Kyrre Sørheim
Sesong: 1. juli – 31. juli
Beliggenhet: Prestlia ligger ved Grønsjøen, ca 15 km nordover Fv 755 fra Leksvik sentrum. Avkjørsel ved Rota gård. 600 m bilvei helt fram. Busser kan kjøre til Prestlia.
GPS koordinater: 63º 45′ 22″ Nord (lat), 10º 35′ 02″ Øst (long)
Telefon: 976 51 675 (Kyrre)