Sesong 2024

Soddmiddag 21. juli og 4. august

Servering

Sodd søndag 21. juli og søndag 4. august

Historikk

Det har vært seterdrift på Mosetran fra 1800-tallet og fram til ca 1960. Geithold og koking av geitost var vesentlig, men det også var andre dyr på setra. Ungene på gården måtte være med som gjetere og budeier etter hvert som de vokste opp.
Mosetran har alltid vært en viktig del av Moan sin historie, og ungene som vokste opp på gården på 1900-tallet hadde et nært og engasjert forhold til setra og omgivelsene der.
Under 2.verdenskrig fikk den ei helt spesiell betydning som skjulested for jøder og andre som flyktet fra nazistene. Best kjent i dag er nok oppholdet til jødiske Irene Klein og hennes 4 år gamle datter Anne Ruth som ble hjulpet til Sverige nettopp med Mosetran som utgangspunkt.
Johan Moan lå i skjul like nord for setra, etter at han rømte fra Rinnans Bandekloster. Fra Mosetran er det kort vei ned til Bergmyran, der de hadde samarbeid om hjelp med fangetransport av russere og serbere.
Nåværende eiere, Kristoffer og Linn Merete Moan benytter området rundt setra og Flintheia til utmarksbeite for sau og ammekyr.

Dyr og aktiviteter

Sau, lam og ammekyr med kalver går på utmarksbeite, og kommer jevnlig innom tofta på setra for å hilse på. I det nyrestaurerte seterfjøset er det en liten utstilling som omhandler tradisjonell seterdrift, samt krigshistorie knyttet til Mosetran og 2. verdenskrig.

Turmuligheter

Det er mange turmuligheter i området. Etter seterveien kan en velge flere merkede stier som blant annet fører deg frem til fantastiske utkikkspunkt. Her kan vi nevne Utsikten, Durmålshaugen, Flintheia og stien som fører frem til Storhåmmårn.

Det er også mulig å gå til setra t/r via heiene, og det er merket løype fra Skaudalen via Storhåmmårn og helt frem for den som kommer fra Rissa-siden. Fra hovedveien i Rota er også fint å gå oppover til setra, og det er merket natursti opp til Durmålshaugen som er svært populær for de minste, og en fin tur for hele familien.

Arrangement

Arrangementene blir annonsert på facebook underveis i sesongen.

Adkomst og fasiliteter

Adresse er Flintheiseterveien 294. Setra har bilvei helt frem, men det er også fint å parkere på parkeringsplass langs hovedveien, og gå oppover. Setra ligger 2,8 km fra hovedveien, med mye flott natur, og fin vei for de minste å gå. Det er bomvei for kjøretøy på Flintheiseterveien som kan betales med Vipps. Det er utedo på setra.

Vertskap: Kristoffer Moan, Linn Merete Barstad Moan, Marion Sæther Røst og Anna Marie Ree Moan.

Eiere: Kristoffer Moan og Linn Merete Barstad Moan

Sesong: Ingen

Beliggenhet: Skiltet fra fv 755. 2.8 km setervei. Flintheiseterveien 294. Bilvei helt fram.

GPS koordinater: 63°40’03’’’ nord (lat.), 10°27’23’’ øst (long)

E-post: linn.barstad@gmail.com

Telefon: Kristoffer (951 50542) og Linn Merete (916 29885)